dimarts, 16 de juliol del 2013

Més estris de mesura

Com anàveIMG_0167m dient la setmana tracta d’aparells de mesura de fenòmens naturals.  Els petits es van poder orientar fent una brúixola, agafant un tros de material que sura (suro o “porexpan”) i enganxant-li una agulla de cap imantada.  Quan ho posem dins un got d’aigua l’agulla busca el nord, llavors només cal  posar els nostres punts cardinals  sota el got de manera que el N estigui allà on indica l’agulla.


Vàrem experimentar amb la temperatura, construïnt el propi termòmetre.  Només ens cal una ampolleta d’aigua o refresc, una canya de beure i col·lorant per l’aigua.IMG_0164
Al tap de l’ampolla hi fem un forat just perquè ens entri la nostra canya i ens caldrà una mica de plastilina per segellar-ho bé, de manera que l’únic forat sigui el propi de la canya.  Cal que un tros de canya estigui dins del líquid.
Per col·lorar l’aigua hem buscat retoladors vells que ja no guixen, extreiem la punta o la mina del retolador i l’introduïm amb aigua.  Veureu com de seguida aquesta cambia de color.  Ho podeu fer amb el color que més us agradi.
Ara poseu el vostre termòtre a l’ombre i després al sol, observeu que passa.  Entre líquid per la canyeta?
I això, què deu ser?. A si, ja ho recordo, és una depuradora d’aIMG_0135igua.  Després de fer el marrano amb un cobell i deixar una aigua ben bruta ens vàrem construïr el nostre filtre d’aigua.  Amb una ampolla d’aigua o refresc tallem la part de dalt en forma d’embut.  Per tap hi posem cotó fluix ben atapaït i llavors anem fent capes de diferents sorra, començant per una de ben fina (com la de platja) i acabant amb còdols o grava.
La brutícia queda atrapada al filtre i l’aigua cau molt més neta.   (Atenció no prou per beure)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada